Gouden sieraden schoonmaken

Poetsles voor uw gouden sieraden!

Hoe maak je gouden sieraden schoon?

Bij goud maakt het niet uit hoe hoog het gehalte is van het sieraad, ofwel het karaat, omdat goud niet oxideert zoals andere edelmetalen. Wel is het zo dat goud kan krassen, maar dit kan worden opgelost door het sieraad te laten polijsten.

Gouden sieraden kunnen hun schittering verliezen, vaak door resten van crèmes die achterblijven, huidvetten en bijvoorbeeld stof. Dit is heel normaal en kan eenvoudig worden verholpen. Om uw sieraad weer te laten glinsteren, kunt u altijd langskomen in de winkel en dan kunnen wij dit in orde maken. Ook kunt u ervoor kiezen om het gouden sieraad zelf schoon te maken. Wij hebben een aantal dingen op een rijtje gezet die u wel, en misschien nog belangrijker, die u niet kunt gebruiken voor het schoonmaken.

Gouden ring geeft zwart af? 

Het afgeven van een gouden ring, waarbij zwart achterblijft op de huid, kan veroorzaakt worden door de zuurgraad van uw huid. Deze verkleuring is niet schadelijk of slecht voor uw huid, maar simpelweg een reactie tussen het goud en de zuurgraad van de huid. De zuurgraad kan veranderen als gevolg van antibiotica, medicatie, het dragen van bepaalde parfums of cosmetica, of zelfs door andere factoren. De zwarte verkleuring kan eenvoudig worden verwijderd met water en zeep. Soms kan het voorkomen dat mensen jarenlang dezelfde gouden ring dragen zonder problemen, maar dat deze recentelijk begint af te geven, wat kan duiden op een recente verandering in de zuurgraad van de huid.

Thuis gouden sieraden schoonmaken

Natuurlijk kunt u ook uw sieraden zelf schoonmaken als u dat liever heeft. Het is echter belangrijk om dit op de juiste manier te doen, om beschadiging van uw sieraad te voorkomen. Houd er ook rekening mee dat gouden sieraden van een hoger karaat kwetsbaarder zijn en dus voorzichtig schoongemaakt moeten worden.

De meest veilige en effectieve manier om uw gouden sieraden zelf schoon te maken, is door middel van water en zeep. Hier volgt een eenvoudige methode:

  • 1. Maak een sopje met een beetje Driehoek zeep of Dreft en lauw warm water.
  • 2. Laat het sieraad enkele minuten weken in het sopje.
  • 3. Haal het sieraad uit het sopje en wrijf het voorzichtig schoon met een katoenen doek, of gebruik een zachte tandenborstel.
  • 4. Spoel het sieraad af met lauw warm water.
  • 5. Droog het sieraad af met een flanellen doek en uw gouden sieraad zal weer mooi glimmen!

Het is belangrijk om de onderstaande methoden niet te gebruiken om uw gouden sieraden schoon te maken:

  • Sieraden schoonmaken met azijn: Dit is te agressief en kan het goud beschadigen.
  • Sieraden schoonmaken met bakpoeder: Het heeft een schurende werking en kan krassen veroorzaken.
  • Sieraden schoonmaken met cola: Te agressief en tast het goud aan.
  • Sieraden schoonmaken met bier: Dit kan het sieraad beschadigen en is duurder dan het gebruik van sop.

Ons advies is dus om langs te komen in de winkel of de methode met sop en water te gebruiken zoals hierboven uitgelegd. Het zou zonde zijn als u uw mooie gouden sieraad beschadigt in een poging om het te laten glimmen.

Hoe maken wij uw gouden sieraden schoon?

Als u ervoor kiest om uw gouden sieraad bij ons schoon te laten maken, zorgen wij ervoor dat het sieraad tot in de puntjes weer glimt. Meestal maken we gebruik van een ultrasoon bad. Deze machine werkt door middel van trillingen en hoge vibraties, in combinatie met water en (speciaal) sop dat wordt verwarmd. Op deze manier worden huidvetten en andere vervuiling losgemaakt van het sieraad. Ook sieraden met briljanten worden in deze ultrasone baden geplaatst om ze grondig schoon te maken.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat niet alle gouden sieraden geschikt zijn om in het ultrasone bad schoongemaakt te worden. Sieraden met amorfe stenen (zachte/kwetsbare stenen) zoals bloedkoralen, parels, etc., mogen niet in het ultrasone bad geplaatst worden. Deze stenen zijn te kwetsbaar en kunnen hun glans verliezen of beschadigd raken door de reiniging in het ultrasone bad.

Gouden sieraden polijsten

Na verloop van tijd kunnen gouden sieraden hun glans verliezen door veelvuldig dragen. Als u wilt dat uw gouden sieraden weer glanzen als op de dag dat u ze kocht, kunnen ze worden gepolijst door onze goudsmid. Onze goudsmid weet precies welke sieraden en stenen op welke manier schoongemaakt moeten worden, dus uw sieraden zijn in goede handen. Goud oxideert niet, dus polijsten zorgt ervoor dat uw sieraden vrij zijn van krassen en er weer als nieuw uitzien.

Hoe kom ik af van krassen op mijn gouden sieraden?

Tijdens het dragen van een sieraad kunnen er kleine beschadigingen of krassen ontstaan. Als dit bij u gebeurt, kunt u het sieraad langs brengen in ons atelier en kunnen wij het voor u polijsten. Aangezien goud niet oxideert, is oxidatie geen reden om uw sieraad te polijsten. Onze goudsmid gebruikt een pasta om deze gouden sieraden te polijsten en alle diepe krassen te verwijderen, zodat het goud weer egaal en onbeschadigd is.


Laat een reactie achter

Let op! Reacties moeten eerst worden goedgekeurd voordat ze zichtbaar worden.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.