Zeeuwse knoop sieraden: een eeuwenlange trend

Zeeuwse knoop sieraden zijn een trend en dat is niet voor niets, deze bijzondere knop draagt een lange geschiedenis met zich mee. Wist je dat de Zeeuwse knoop al in de 17e en 18e eeuw gedragen werd? In die tijd werden ze gedragen op kleding en was het een statussymbool om te tonen hoe rijk je was. Tegenwoordig worden er nog steeds veel Zeeuwse knoop sieraden gemaakt, zoals onder andere oorbellen, armbanden of kettingen.

De Zeeuwse knop is heel verfijnd met een grote bol in het midden, omringd met kleinere bolletjes en zeer fijn draadwerk. Als je op zoek bent naar stijlvolle, unieke sieraden dan zijn Zeeuwse knoop sieraden de perfecte keuze. In deze blog vertellen we je alles over de geschiedenis en huidige populariteit van deze bijzondere sieraden.

De geschiedenis van de Zeeuwse knoop

De geschiedenis van de Zeeuwse knoop gaat helemaal terug tot de 17e eeuw, in de tijd van Michiel de Ruyter. De knopen werden in het begin met name gedragen door mannen. Ze werden gebruikt als versiering op kleding op jassen en hemden en zelfs als ‘keelknoop’ op boorden. Later werd de Zeeuwse knop ook door vrouwen gebruikt als mutsspeld of broche. De knopen werden gemaakt van goud of zilver en zouden volgens verhalen geïnspireerd zijn door de bloem van Astrantia, ook wel bekend als Sterrenkruid. De Zeeuwse knoop was in die tijd een waar statussymbool, hoe groter de knop hoe hoger de status van de drager.

De betekenis van de Zeeuwse knoop

Zoals je waarschijnlijk al verwachtte, is de knoop vernoemd daar Zeeland. Het bijzondere is dat de knoop pas in 1915 de naam ‘Zeeuwse knoop’ kreeg, terwijl het natuurlijk al veel eerder bestond. Er wordt vermoed dat de Zeeuwse knoop is ontstaan door Sefardische Joden die naar Nederland vluchtten. Deze Joden handelden veel in goud en zilver en brachten waarschijnlijk tussen 1500 en 1700 knopen met het kenmerkende bloemmotief naar Nederland.

In het einde van de 19e eeuw nam de traditionele klederdracht af en werd de Zeeuwse knop ook veel minder gedragen. Behalve in Zeeland, daar werd de streekkleding nog door veel mensen een lange tijd gedragen. Hierdoor werd het de Zeeuwse knop of knoop genoemd. De knoop is dus niet alleen een modeaccessoire, maar ook een belangrijk cultureel symbool voor de Zeeuwse gemeenschap.

Hoe worden Zeeuwse knoop sieraden gemaakt?

De Zeeuwse knoop heeft dus een lange geschiedenis achter de rug. Maar hoe worden deze nu precies gemaakt? Zeeuwse knoop sieraden worden gemaakt met de filigraan techniek. De filigraan techniek is een techniek waarbij de draad bestaat

uit goud of zilver. Filigraan is zeer fijn draadwerk, waardoor er mooie gedetailleerde ontwerpen gemaakt kunnen worden. Met deze draad van goud of zilver worden de knopen gemaakt. Zeeuwse knopen hebben een aantal ‘bolletjes’. In het midden is een grote bol en daaromheen verspreid zitten nog zo’n acht tot veertien verschillende kleine bollen. Het draad wordt gesoldeerd en tot een mooi gedetailleerd kunstwerk gemaakt. Zeeuwse knopen zijn dus handgemaakte sieraden met veel details. Er zijn veel verschillende soorten Zeeuwse knopen en dat maakt ze juist zo bijzonder.

De populariteit van de Zeeuwse knop

Ondanks dat ze al een lange tijd bestaan zijn Zeeuwse knopen zeker niet ouderwets. Deze tijdloze sieraden zijn nog steeds een echte veel gedragen trend door heel Nederland. De sieraden zijn ook erg populair onder toeristen of verzamelaars die Zeeuwse souvenirs willen hebben. Naast sieraden bestaan er heel verschillende producten met de Zeeuwse knop erop, zoals bijvoorbeeld een bakblik of zelfs een badeendje. Het minimalistische, maar gezellige en stijlvolle design is niet voor niets zo populair.

Zeeuwse knoop sieraden worden in veel verschillende stijlen en met verschillende materialen gemaakt. Zo kun je gaan voor een bedeltje voor aan een ketting, maar ook voor een armband of een paar leuke oorbellen. Je kunt Zeeuwse knopen in verschillende edelmetalen kopen zoals onder andere, goud, zilver, parelmoer en andere edelstenen. Doordat er zoveel verschillende soorten en stijlen sieraden zijn kun je precies kiezen voor het ontwerp dat bij jou past.

Hoe combineer je Zeeuwse knoop sieraden?

Je vraagt je mogelijk af waar je Zeeuwse knoop sieraden mee kunt combineren. Het leuke aan Zeeuwse knoop sieraden is dat je ze perfect kunt combineren met veel verschillende stijlen. De sieraden zijn erg chic en elegant met veel details, maar zijn ook weer trendy en stoer. Je kunt een hele mooie look maken door te combineren met andere sieraden. Draag bijvoorbeeld een Zeeuwse knop ring met wat subtiele Zeeuwse oorbellen en een eenvoudige Zeeuwse armband voor een elegante look die perfect is voor elke gelegenheid.

Wil je meer gaan voor een edgy vibe? Combineer de Zeeuwse knoop dan met moderne accessoires zoals leren armbanden of opvallende grovere kettingen. Het leuke van Zeeuwse knoop sieraden is dat ze veelzijdig zijn en je eindeloos kunt experimenteren met verschillende looks. Wil je graag Zeeuwse knoop sieraden hebben om toe te voegen aan jouw sieradencollectie? Je vindt een mooie collectie Zeeuwse knoop sieraden bij Van der Kooij Juwelier.

De finishing touch van je look

De Zeeuwse knoop is dus niet zomaar een sieraad. De Zeeuwse knoop heeft een rijke geschiedenis die eeuwen teruggaat. Waar het begon als statussymbool is het vandaag de dag een veel gedragen sieraad. De populariteit van de Zeeuwse knop gaat ver buiten de grenzen van Zeeland en is een trend door de unieke en elegante stijl. Het design is handgemaakt met de filigraan techniek, waardoor er met fijn draadwerk een echt kunstwerk van gemaakt wordt. Doordat er zoveel verschillende soorten zijn, kunnen ze makkelijk gecombineerd worden met verschillende outfits en accessoires en geven ze de perfecte finishing touch aan je look. Of je nu het wilt dragen als Nederlandse trots of omdat je het gewoon een mooi design vindt, de Zeeuwse knoop blijft een tijdloze favoriet.


Laat een reactie achter

Let op! Reacties moeten eerst worden goedgekeurd voordat ze zichtbaar worden.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.