Zilveren sieraden schoonmaken

Poetsles voor uw zilveren sieraden!

Zilveren sieraden schoonmaken

Zilver kan na verloop van tijd dof worden of aanslag krijgen, een proces dat oxidatie wordt genoemd. Dit is een natuurlijk proces bij zilveren sieraden. Gelukkig zijn zilveren sieraden gemakkelijk schoon te maken.

De zilver poetsdoek

Zilver poetsen kan op verschillende manieren. Een optie is om je zilver te poetsen met een zilverpoetsdoekje. Hoewel dit niet altijd de gemakkelijkste methode is omdat je hard moet wrijven, zorgt het wel voor een mooi resultaat. Let op dat het doekje niet in de wasmachine gaat, anders verliest het zijn werking. Natuurlijk kunt u ook naar een juwelier gaan voor een onderhoudsbeurt, wat wij aanraden omdat uw sieraden dan langer mooi blijven.

Zwart zilver schoonmaken

Zilver kan oxideren, wat een natuurlijk proces is als gevolg van een chemische reactie tussen stof en zuurstof. Dit oxideren kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals cosmetica, haarspray of parfum. Zelfs de zuurgraad van uw huid kan hierbij een rol spelen, die wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals voeding, medicijnen, alcohol en zweet. Hierdoor kan het zilver uiteindelijk zwart worden.

Als dit gebeurt, gebruiken wij een zilverbadje speciaal ontwikkeld voor het schoonhouden van geoxideerde sieraden.

Een zilverpoets dompelbad is iets wat je thuis zelf kunt doen, maar wij bieden dit ook aan in onze winkel. Het dompelbad reinigt je zilveren sieraden zonder ze te beschadigen en herstelt de glans en helderheid ervan. De reiniging werkt snel.

Het dompelbadje heeft een klein mandje waarin je je zilveren sieraden kunt leggen. Vervolgens dompel je dit mandje even in het bad. Draai het mandje rond en laat het ongeveer 2 minuten staan. Als je zilveren sieraden erg vuil zijn, kun je een spons gebruiken die is gedrenkt in het product. Spoel daarna de zilveren sieraden af met warm water en droog ze af met een zachte doek.

Zilver schoonmaken met Dreft

Let op: Zilveren sieraden met stenen erin kunnen beter niet schoongemaakt worden met deze methode. De stenen kunnen waarschijnlijk niet goed tegen het schoonmaakmiddel en kunnen breken of dof worden. Dit is niet wenselijk.

Voordat u de zilveren sieraden echt gaat schoonmaken, ontvet u het sieraad eerst. Dit kunt u doen met Dreft, hoewel ander afwasmiddel ook kan worden gebruikt. Dreft staat bekend als een sterk ontvettend middel. Maak vervolgens een badje van lauwwarm water met één theelepel Dreft en één theelepel zuiveringszout. Laat het zilveren sieraad vervolgens minimaal 5 en maximaal 10 minuten in dit badje weken.

Na het weken kunt u het zilveren sieraad voorzichtig poetsen met een tandenborstel. Zorg ervoor dat de tandenborstel niet te hard is om krassen op de sieraden te voorkomen. Spoel het zilveren sieraad af en maak het vervolgens droog met een schone doek.

Zilver poetsen met soda

Het is mogelijk om zilver te poetsen met soda, maar let op: doe dit niet met sieraden met edelstenen en vermijd ook sieraden met donkere delen in dit badje, omdat de edelstenen aangetast kunnen worden en de donkere delen lichter kunnen worden.

Begin met het ontvetten van de sieraden. Vul vervolgens een bakje met heet water en leg op de bodem een velletje aluminium met de matte zijde naar boven. Strooi wat soda over het aluminium en roer tot de klontjes zijn opgelost. Plaats daarna het zilver in het badje, zorg ervoor dat het zilver het aluminium raakt. Laat het zilver ongeveer een kwartier in het badje liggen.

Spoel het zilveren sieraad daarna af met koud water en droog het af met een gladde, schone doek. Wees niet verrast door de zwavelgeur, dit is normaal.

Zilveren sieraden poetsen met zilverpoets

Als u uw zilveren sieraden weer glanzend wilt maken, kunt u het beste zilverpoets gebruiken. Dit is de bekendste manier om zilver schoon te maken en wordt gebruikt in combinatie met een poetsdoek.

Om het zilver schoon te maken, brengt u het zilverpoetsmiddel aan op een zachte, schone doek. Het originele en meest bekende merk is Silvo. Wrijf dit over het zilver en laat het een paar minuten inwerken. Gebruik vervolgens een ander deel van de doek om het zilveren sieraad te poetsen. Spoel het sieraad daarna af onder de koude kraan. Met een microvezeldoek kunt u het zilver grondig schoonmaken en tegelijkertijd een mooie glans creëren.

Zilver polijsten bij de juwelier in Zeeland

Als u er zelf niet uitkomt, is het ook mogelijk om zilveren sieraden te laten schoonmaken bij de juwelier in Zeeland. Als u het sieraad bij ons achterlaat in de winkel, kunnen wij het eventueel voor u polijsten.

Wij polijsten uw sieraad met behulp van een polijstmachine, waardoor het zilver weer glanzend wordt. Ook ander antiek zilverwerk en zilver bestek kunnen opnieuw gepolijst worden, waardoor ze er weer als nieuw uitzien en hun glans terugkrijgen.

Het polijsten van zilver vergt veel oefening en tijd. Zilver bestek polijsten is zwaar en kost ook veel tijd. We beginnen namelijk met het schuren van het zilver met het fijnste schuurpapier om vijlsporen, mogelijk ongewenste gravures en diepe krassen te verwijderen. Daarna wordt er gepolijst met behulp van verschillende polijstwielen en polijstpasta's, waarbij we beginnen met een grof wiel en geleidelijk overgaan op fijnere wielen met hoogglans pasta.

Zodra het sieraad weer helemaal schoon is, nemen we contact met u op en kunt u het sieraad op elk gewenst moment komen ophalen.


Laat een reactie achter

Let op! Reacties moeten eerst worden goedgekeurd voordat ze zichtbaar worden.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.